Ontdek ons assortiment in jouw regio
Elke winkel heeft zijn eigen unieke productaanbod. Selecteer jouw dichtstbijzijnde winkel om te ontdekken welke productcategorieën zij aanbieden.
Kies een winkelWelke soorten raamdecoratie zijn er?
Welke soorten raamdecoratie er zijn, vind je hier. Alle verschillende soorten komen aan bod, van harde tot zachte raambekleding.
Als we het over ‘alle soorten raamdecoratie' hebben dan willen we ook volledig zijn… Meestal wordt raamdecoratie ondergebracht in twee categorieën; harde of zachte raambekleding. (Al is er een schemergebied.) Onderstaand vind je alle soorten.
Harde raambekleding
Jaloezieën (horizontale) worden uitgevoerd in aluminium, hout, bamboe of kunststof. Afhankelijk van de soort kunnen ze in vrijwel iedere ruimte gebruikt worden, van natte tot droge ruimtes. Door hun veelzijdigheid passen ze zich al naar gelang het materiaal en de kleur aan hun omgeving aan.
Shutters zijn ‘binnenluiken' die je open kunt klappen naar de zijkanten. Het is een vaste raambekleding die meestal van hout wordt gemaakt, maar soms ook in aluminium of PVC. Het is de perfecte raambekleding tegen de zon, omdat hij volledig kan afsluiten. Eigenlijk elk interieur krijgt een upgrade met shutters, het is een chique duurzame oplossing.
Lamellen (verticale) worden gemaakt van PVC, aluminium, of (bekleed met) textiel. Ze zijn de perfecte oplossing voor schuine ramen en kantoortoepassingen.
Het rolgordijn (al dan niet verduisterend) is een zeer praktische oplossing die in alle interieurs past, maar erg handig is voor keukens en kleinere ramen. Ze worden vaak gecombineerd met overgordijnen.
Het duo rolgordijn (twee lagen semi-transparant en ondoorschijnend, rollen over elkaar). Ze worden ook wel multishades genoemd. Uitgevoerd in stof en een beperkt aantal modekleuren - en soms zelfs dessins - heeft dit rolgordijn meerdere functies. Je kunt er inkijk mee regelen of je raam er helemaal mee afsluiten. Sommige varianten kunnen zelfs verduisteren. Het is een systeem in horizontale banen.
Dupligordijnen (al dan niet verduisterend) bestaand uit een dubbele laag dunne stof die zich als een harmonica opvouwt bij optrekken. Ze hebben een ‘top down - bottom up' systeem, waarbij je ook slechts een deel van het raam kunt bedekken. Deze raamdecoratie kan ook prima met zijgeleiding geplaatst worden voor draai-kiep ramen bijvoorbeeld.
Plissé gordijn (ook wel plissés) lijkt sterk op dupligordijnen maar heeft een enkele laag stof die zich als harmonica opvouwt. Blindering is dan ook niet mogelijk. Je ziet de koordjes lopen, wat hem een speels effect geeft. Hij past zowel in strakke als romantische interieurs.
Het vouwgordijn (al dan niet verduisterend) valt in de categorie twijfelgeval hard of zacht. Hij hangt strak voor het raam, maar bij optrekken vouwt de stof zich bovenaan gestapeld op. Ook dit product is in de loop der jaren sterk geïnnoveerd. Zo hangt een vouwgordijn niet meer uit, door gebruik van baleinen. Hij past goed in landelijke en romantische interieurs, maar een vouwgordijn in erkermodel (optrekken om de balein) is heel strak en past perfect in een industriële en strakke omgeving.
Zachte raambekleding
Alle gordijnen vallen in de categorie ‘zachte raambekleding'. Dit omdat ze een zachte noot toevoegen aan alle interieurs, door hun soepele val en wijze van ophangen. Gordijnstoffen hebben tegenwoordig veel extra kwaliteiten, van brandwerend tot zonwerend of isolerend. Bij gordijnen wordt meestal voor twee lagen gekozen zodat aan alle behoeftes voldaan kan worden, zowel overdag als ‘s avonds. (Maar gordijnen worden ook in combinatie met harde raambekleding gebruikt.)
Bij gordijnen bepaalt de wijze van ophangen voor het grootste deel de uitstraling (roede of rails, en keuze voor plooi). Ze passen dan ook in alle interieurs, waarbij (naast de stof zelf uiteraard) de keuze voor het systeem een bepaalde stijl onderstreept.